Van kookboek tot kunstwerk

Van kookboek tot kunstwerk – altered book workshop

*** Op aanvraag – vanaf 6 personen  ***

Een boek omgetoverd tot kunstwerk, vol mooie bewerkte en beschilderde pagina’s, dat is een ‘altered book’. Een kunstwerk bestaand uit verschillende persoonlijke schilderijtjes en bijzondere visuele verhalen.

In de dagworkshop ‘Van kookboek tot kunstwerk’ help ik je op weg je eigen ‘altered book’ te maken. We bespreken onderwerpen als welk soort boek en welk papier geschikt zijn voor je eigen kunstwerk. Daarnaast leer je hoe je je cover en pagina’s om kunt toveren tot unieke kunstwerkjes.

Dit is een technische workshop, waarin ik je verschillende technieken aanreik. Deze technieken probeer je uit in een handzaam kookboekje. Zo maak je een start met je eigen kunstproject. Je gaat niet naar huis met een afgerond eindproduct. Je gaat wel boordevol inspiratie de deur uit. Met genoeg technische kennis en vaardigheden om thuis zelf je eigen kunstwerk af te ronden.

Wat je leert

Tijdens de workshop ‘Van kookboek tot kunstwerk’ bespreken we een aantal onderwerpen:

  • het soort boek (en papier) dat geschikt is voor een ‘altered book’
  • materiaal dat geschikt is voor het bewerken van een boek
  • manieren waarop je je cover kunt bewerken
  • technieken die geschikt zijn voor het bewerken van je binnenwerk en je pagina’s
  • manieren om letters en quotes te gebruiken

Tijdens deze workshop demonstreer ik diverse technieken. Ik laat je zien op welke manier ik mijn ‘altered books’ bewerk. We werken met acrylverf, vetkrijt (Neocolors II), pennen en markers, gel medium, stempels, stencils, collage materiaal en verschillende soorten papier. We werken alleen met kwalitatief hoogwaardige kunstenaarsmaterialen, zo dat je thuis nog lang plezier hebt van je werk.

Je kunt de aangeboden technieken zelf uitproberen in een handzaam kookboekje. Dit boekje krijg je van mij. Uiteraard mag je zelf ook een boek meenemen om in te werken. Wil je dit? Overleg dan vooraf even met mij zodat ik je kan adviseren over de kwaliteit en het formaat van je boek.

Ik help bij de uitvoering van alle technieken met handige tips en trucs. Tijdens de dag kun je mij het hemd van het lijf vragen om zo je technische vaardigheden en materiaalkennis te vergroten.

Tijdens de dag zijn er voldoende koffie, thee, water en versnaperingen aanwezig om ook de inwendige mens te voeden 🙂

Waarom een altered book maken

Een altered book maken, is een tijdrovend, maar heerlijk creatief project. In een boek kun je gemakkelijk diverse verschillende technieken uitproberen en je eigen maken. Je kunt dezelfde techniek op verschillende manieren uitvoeren, zodat er een beeldverhaal ontstaat. Ook kun je je boek gebruiken als art journal (visueel dagboek). Op de bewerkte pagina’s kun je in stukken tekst beschrijven wat jou op het moment bezig houdt. Je beeld kun je hierbij je verhaal laten ondersteunen of aanvullen. Een altered book kan dus een heel persoonlijk kunstwerkje zijn voor op je eigen kast. Ook kun je een altered book maken als cadeau met persoonlijke foto’s voor een gelegenheid of een speciaal persoon. Je kunt een altered book ook gebruiken als reisverslag, om het verhaal en gezicht van een plaats/land in beeld te brengen.

Waarschijnlijk zijn er nog diverse andere manieren waarop je een altered book kunt gebruiken. De beste reden om een dergelijk boek te maken, is omdat het gewoon heel erg leuk is om met diverse kleuren en materialen te werken. Als je eenmaal gestart bent, is het zeer verslavend!

Praktische informatie

De workshop ‘Van kookboek tot kunstwerk’ vindt plaats in de workshopruimte van wooncomplex de Gorselaar in Purmerend. Adres: Beatrixplein 209 te Purmerend. De locatie bevindt zich tegenover het centraal station van de stad. Ook is er voldoende (betaalde én onbetaalde) parkeermogelijkheid in de buurt.

De kosten voor de workshop bedragen € 89,- per persoon. Dit is inclusief alle materialen, koffie, thee en versnaperingen. Je lunch mag je zelf meenemen. In de buurt zijn eventueel een bakker, een supermarkt en een snackbar.

Klik hier voor meer algemene informatie en veel gestelde vragen over mijn workshops. Hier vind je de algemene voorwaarden voor mijn workshops.

Inschrijven? Leuk! Dat kan hier.